Rapor Parası Hesaplama 2020

Rapor parası hesaplama işlemleri çalışanlar açısından zor olabilmekte. Asgari ücretin zamlanması ile beraber 2020 yılında çalışanların alabilecekleri rapor parası diğer adı ile istirahat parası ödemeleri de artmış oldu.

Rapor parası hesaplaması çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılmakta. Bu yazımızda 2020 rapor parası ne kadar, 2020 doğum rapor parası hesaplaması v.s. konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Yazımıza geçmeden önce rapor parası ödemeleri hakkında detaylı bilgi için https://finanslayin.com/rapor-parasi-nasil-alinir-2019/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası hesaplaması nasıl yapılır ?

Yukarıda da belirttiğim üzere 2020 rapor parası hesaplaması yapılırken rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık brüt kazancınıza bakılır. Son üç ayın brüt maaşı son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan sonucun üçte ikisi ayakta tedavide, yarısı ise yatarak tedavide 1 günlük rapor parası olarak ödenir. Hastalıktan kaynaklı olarak alınan geçici iş göremezlik raporlarında 2 güne kadar olan kısım için ödeme yapılmadığını hatırlatmak isteriz.

Doğum rapor parası hesaplaması yapılırken de doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt maaş ve gün sayısı esas alınarak yukarıdaki gibi olur.

Asgari ücretli çalışan için rapor parası 2020

2020 yılında asgari ücretli çalışan için ayakta tedavide 1 günlük geçici iş göremezlik parası 65,40 TL olacakken yatarak tedavilerde ise 49,05 TL olacaktır.

1 günlük rapor parası ne kadar 2020

Asgari ücret üzerinden sigorta bildirimi yapılanlar için bir günlük rapor parası ayakta tedavilerde 65,40 TL, yatarak tedavide ise 49,05 TL’dir. Sigortası asgari ücret üzerinde yapılanlar için ise bir günlük rapor parası son 3 aylık toplam brüt kazancın son 3 ayın gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutarın yatışta yarısı, ayakta da 2/3’ü bir günlük iş göremezlik ödemesi olarak yapılır.

1 aylık rapor parası ne kadar 2020

30 gün rapor hastalıktan dolayı alındı ise SGK 28 gününe ödeme yapar. 28 günün tamamı ayakta ise 1831,20 lira ödenir. Yatarak ise 1.373,40 TL ödenir. Eğer iş kazası ise 30 günün tamamına ödenir. Eğer ayakta ise 1962,00 TL, yatarak ise 11471,50 TL ödenir.

Doğum parası hesaplama 2020

Malumunuz sigortalı çalışan kadınlar ile 4b bağkur kapsamındaki kadınların doğumdan önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta/bağkur primlerinin olması halinde SGK tarafından toplamda 112 günlük doğum rapor parası ödenmektedir. Hesaplamada doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde kadın adına ödenen brüt ücret esas alınmakla birlikte 2020 yılında asgari ücretli çalışan bir bayanın doğum rapor parası 7324 TL olacaktır.

Doğum rapor parası alabilmeniz için gerekli olan şartlar ise doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta/bağkur olması, sigortada aktif olarak çalışmaya devam etmeniz, bağkurlu iseniz ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun olmaması gerekir.

Doğumdan ve hamilelikten kaynaklı olarak alabileceğiniz tüm ödemeleri tek başlıkta topladık. Hemen https://finanslayin.com/yeni-dogan-bebege-devlet-yardimi/ sayfamızı ziyaret ederek tüm bu yardımlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Doğum rapor parası ne zaman yatar ?

Doğum rapor parasının yatması için doğumun gerçekleşmesi ve doğum sonrası raporun hastane tarafından işlenmesi gerekiyor. Hastane tarafından doğum sonrası iş göremezlik raporu girildikten ve işveren tarafından doğum öncesi rapora çalışmazlık girişi yapıldıktan sonra SGK doğum öncesini öder. İşveren onay tarihinden sonra ortalama olarak 10-15 gün içerisinde ödeme PTT’ye ya da tanımlı banka hesabına aktarılır.

Doğum sonrası için de aynı durum geçerlidir. İşveren doğum sonrası rapora parça parça bildirim yapabileceği gibi tamamı bittikten sonra da yapabilir. Parça parça bildirim yapılırsa SGK da parça parça ödeme yapar. Tamamı bittikten sonra bildirim yaparsa SGK da tamamına bir defada ödeme yapar. Her bir işveren bildiriminden sonra ortalama ödenmes süresi 10-15 gündür.

Rapor parası ne zaman yatar 2020 ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödemenin yapılabilmesi için raporun bitmiş olması ve işveren tarafından da çalışmazlık bildiriminin yapılmış olması gerekiyor. İşveren bildiriminin ardından eğer bir eksik yoksa Sosyal Güvenlik Kurumu ödemenizi yapar. Ödeme işveren onayından sonra ortalama 15 gün içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabınıza yatar.

Rapor parası sorgulama 2020

İş göremezlik ödemenizin durumunu, ödenip ödenmediğini ve ne kadar alabileceğinizi  e devlet sisteminden sorgulama yaparak kolayca öğrenebilirsiniz. .  E devlet sisteminde SGK-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme  menüsünden yapabilirsiniz. Buradan sorgulama ekranına giriş yapabilirsiniz: rapor parası sorgulama. 

Rapor parası sorgulama işlemleri hakkında daha fazla ayrıntı için https://finanslayin.com/ptt-rapor-parasi-sorgulama-islemleri/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sorgulama sonucunda;

  • Rapor parası bilgi yok yazıyorsa henüz rapor ile ilgili işlem yapılmamış demektir.
  • Rapor parası merkeze gönderildi yazıyorsa ödemeniz bankaya gönderilmek üzere onaya sunulmuştur. Bunu gördükten ortalama 1 hafta sonra ödemenizi alabilirsiniz.
  • Rapor parası bankaya gönderildi yazıyorsa ödemenizi PTT ya da tanımlı banka hesabınızdan çekebilirsiniz.

Rapor parası  konusundaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.