Evde Bakım Parası Ne Kadar ? Evde Bakım Parası Almanın Şartları Nelerdir ?

Sosyal Devlet olmanın gereklerinden biri de muhtaç güçsüz kimsesiz kişilerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli imkanları sağlamaktır. Eski adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni düzenlemeden sonra ise Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç ve ağır engelli olan kişilere evde bakan yakınlarına belli bir yardım yapılıyor. Peki Evde Bakım Parası Ne Kadar ? Evde Bakım Parası Almanın Şartları Nelerdir ? Kimlere evde bakım parası ödenir ? Evde bakım parası ne zaman ödenir ? Tüm bu merak edilen soruların cevapları yazımızın devamında…

Evde Bakım Parası Almanın Şartları Nelerdir ?

Evde bakım ücreti almak için bazı şartları vardır. Bunlar;

  • En az yüzde 50 ve üzerinde engelli olmak,
  • Engelli sağlık kurulu raporunda “Ağır Engelli” ibaresi bulunmak,
  • Aile bireylerinin gelirlerinin toplamı evde yaşayan kişi sayısına bölündüğünde çıkan gelirin net asgari ücretin 2/3 ünden az olmak,
  • Engelli kişinin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek seviyede olması yani kişisel ve günlük ihtiyacını giderememesidir.

Evde Bakım Parası Kime Verilir ?

Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için yukarıda saydığımız şartların dışında bakıcı ile bakılan hasta arasında kan bağı olması gerekmektedir. Aralarında kan bağı olmayan kişiler bakıcı olarak kabul edilmemekte bu nedenle bakım ücretinden yararlanamamaktadırlar. Ayrıca bakıcı ile hastanın aynı adreste ikamet etmesi gerekmektedir. Ancak yetkililerin uygun görmesi halinde gidip gelinecek yakınlıktaki bakıcının da her gün gelip gitmesi şartıyla bakıcılığı kabul edilmektedir. Burada bakıcı hastanın tüm ihtiyaçlarını gidermek zorundadır.

Evde Bakım Parası Başvurusu Nereye Yapılır ?

Evde bakım ücreti için başvurular illerde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ilçelerde ise Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılması gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Gerekli Evraklar Neler ?

Evde bakım maaşına başvurmak için bazı gerekli evraklar vardır. Bunlar;

  • Hastanın ağır engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu,
  • TC kimlik numarası beyanı,
  • Özürlü kişiye ait iki fotoğraf,
  • Özürlü kişiye ait var ise öğrenim durumu belgesi,
  • Özürlü kişinin vasisi var ise vasilik mahkeme kararı gereklidir.
Evde Bakım Maaşı Kişi Başına Düşen Gelir 2018

Evde bakım maaşı almak için hanede kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 2/3 ünden fazla olmaması gerekmektedir.2018 yılında kişi başı geliri 900 TL ve altında olanlar evde bakım maaşından yararlanabilecekler.

Evde Bakım Maaşı Alan Biri Çalışabilir Mi?

Evde bakım maaşı alan birinin sigortalı bir işte çalışmasında kanunda bir engel yok. Ancak kişi başına düşen gelir asgari ücretin 2/3 ünü aşarsa ya da bakıma muhtaç kişinin ihtiyaçlarının giderilmediği sosyal hizmet uzmanları tarafından tespit edilirse evde bakım maaşı kesilir.

Evde Bakım Maaşı Alan 2022 Maaşı da Alabilir Mi?

Evde bakım maaşı özürlü kişiye bakana ödenir.2022 aylığı ise özürlü kişiye ödendiğinden dolayı 2022 maaşının alınmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

2018 Evde Bakım Parası Ne Kadar?

01 Ocak 2018 ile 30 Haziran 2018 tarihleri arasında ödenecek olan evde bakım parası:1068,15 TL dir.

01 Temmuz 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında ödenecek olan evde bakım parası:1105,54 TL dir.

2019 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar ? Evde Bakım Maaşı Zammı Ne Kadar?

2019 yılında evde bakım maaşı zamlı olarak ödenecek.

01 Ocak 2019 ile 30 Haziran 2019 tarihleri arasında ödenecek olan evde bakım parası:1149,77 TL dir.

01 Temmuz 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında ödenecek olan evde bakım parası:1207,26 TL dir.

Evde Bakım Maaşı Alanlara Bayram İkramiyesi Var Mı?

Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ramazan ve kurban bayramında Kurumdan gelir veya aylık alanlara ve bunların hak sahiplerine ikramiye ödenmektedir. Evde bakım maaşı sosyal bir yardım olduğundan dolayı gelir veya aylık olarak değerlendirilmez. Bu nedenle evde bakım maaşı alanlara bayram ikramiyesi ödenmez.

Evde Bakım Maaşı Sorgulama

Evde bakım maaşınızın yatıp yatmadığını E-Devlet şifrenizle E-Devlet kapısından öğrenebilirsiniz. Bunun için E-Devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra KURUMLAR<AİLE ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI<ENGELLİ EVDE BAKIM ÖDEME BİLGİLERİ SORGULAMA adımlarını izleyerek sorgulama yapabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Yatan İller

Eylül ayı bakım maaşı yatan iller 11.09.2018 tarihi itibariyle Giresun, Tokat, Kahramanmaraş, Amasya, Kırklareli ve Bolu’dur.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.