Bireysel Emeklilik Nedir, Hesaplama, Devlet Katkısı

Bireysel emeklilik sistemi diğer adıyla BES uzun vadeli ve risk dağılım oranına göre tasarruf etmeye yönelik hayatımıza giren yatırım araçlarından bir tanesidir. Devlet sisteme kendi adına katkı payı yatıran tüm vatandaşlara, yatarmış oldukları bu tutarın %25’i kadar katkı sağlamaktadır.

Yani küçük birikimleriniz ile hem yatırım yapmış olacak hem de bu yatırımınızın devlet destekli bir şekilde %25 fazlasını alacaksınız. Tüm çalışanlar ve kamu personeli bireysel emeklilik sitemine dahil edilmiştir. Kamu çalışanları için cayma hakkı bulunduran Bireysel emeklilik sistemi (BES), işverenler için zorunluluk haline getirilmiştir. Bireysel emeklilik sitemine dâhil olanların en çok merak ettiği konulardan birisi ise avantajları ve dezavantajlarıdır.

Bireysel emeklilik sistemi uzun yıllar boyunca yapmış olduğunuz birikimlerinizi emekli olduktan sonra size ek gelir sağlaması amacıyla bünyesinde barındırmaktadır. Birikimlerinizin üzerine katkı payı koyan bu sistem belirlemiş olduğu fonlar ile de kullanıcılarını desteklemektedir. Bireysel emeklilik sisteminde 10 sene boyunca kalmanız veya 56 yaşını doldurmanız durumunda emekliliğe hak kazanmış olmaktasınız. 10 seneyi aşan süre içerisinde katkı payı ile birlikte toplu olarak paranızı alabileceğiniz gibi taksit halinde de talep etmeniz mümkündür.

Bireysel emeklilik sistemi için devlet %25 katkı sunmaktadır. Bunun yanı sıra ilgili bankanızın fonlarından da faydalanmanız mümkündür. Ayrıca bireysel emeklilik sistemi fonları vergiden muaf tutulmaktadır.  Pek çok avantaj sunan Bireysel Emeklilik sisteminin bu avantajlar yanında dezavantajları da mevcuttur. Bireysel emeklilik sisteminden 10 seneyi doldurmadan önce çıkmanız halinde devlet katkı payı ödememektedir.

Elinizden geldiğince ve zor durumda kalmadıkça Bireysel Emeklilik sisteminde kalmaya çalışmalısınız. Ayrıca Fonların iyi bir şekilde yönetilmemesi durumunda da iyi bir gelir elde edebileceğiniz söylenemez. BES şirketleri yönetimsel olarak kesinti yapma hakkında sahiptirler. Bu kesintilerin oranı yaklaşık %10 civarında yer almaktadır.

Birikim yapamayanlar açısından büyük önem taşıyan Bireysel Emeklilik sistemi hem geleceğiniz açısından hem de birikim yapmanız açısından oldukça önem arz etmektedir. Küçük birikimleriniz ile 10 sene sonra alacağınız bu tutar devlet katkısı ile beraber sizlerin yatırımını değerlendirmiş olacaktır. Böylelikle küçük birikimler ile hem para biriktirmiş olacaksınız hem de devlet katkısından faydalanarak toplu nakit ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız.

Bireysel emeklilik şartları

Bireysel emeklilik sistemi 18 yaşından küçük olanlar da dahil olmak üzere herkes için uygulanabilmekte. BES kapsamında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için ilk şart 56 yaşı tamamlamış olmaktır. Buna ilave olarak da en az 10 yıl boyunca katkı payı ödemesi yapmış olmanız gerekmekte. Her iki şartı birlikte sağladığınız tarihten itibaren emeklilik hakkı elde edersiniz.

Bireysel emeklilik hesaplama

Emeklilikte devletin katkı payı ile birlikte alabileceğiniz aylık ödeme ya da toplu ödeme miktarlarını emeklilik şirketinizin size özel sayfasında hesaplayabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezlerini arayarak da bilgi alabilirsiniz.  Eğer ssk kapsamında iseniz ve ya devlet dairesinde memursanız ve zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edildiyseniz sistemden çıkış durumunda ne kadar kesinti yapılacağını hesaplamak ve çıkış için izlemeniz gereken yolu öğrenmek için https://finanslayin.com/zorunlu-bes-hesaplama-tablosu/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

BES devlet katkısı ne kadar ?

Devletin sağlamış olduğu katkı payı tutarı %25’tir. Örneğin her 200 liralık katkı payı ödemenize ilave olarak devlet de 50 lira destek sağlar. Böylece toplamda ödeme 250 lira olarak hesabınıza geçer. Devlet tarafından ödenen katkı paylarının alınabilmesi için sistemde en az 10 yıllık sürenin tamamlanması gerekmekte. 10 yıldan önce çıkarsanız devlet katkı payının bir kısmı iade edilir. İade edilecek ya da kesinti yapılacak tutar sistemde kalış süresine göre farklılık gösterir.

Bireysel emeklilik 10 yıl sonunda toplu para hesaplama

Sisteme dahil olanların cevabını en çok merak ettiği soruların başında açık ara bu soru gelmektedir. Alınacak toplu para herkes için ya da her emeklilik şirketi için aynı değildir. Kanunen belirlenen sabit kesinti oranları vardır ancak sizin ödediğiniz katkı payı ve hangi fonlara yatırmış olduğunuz iade hesaplamasında önem arz eden konuların başında gelmekte. En sağlıklı hesaplamayı kendi emeklilik şirketinizin çağrı merkezini arayarak ya da size özel sayfadan yapabileceğinizi belirtmek isteriz.

Bireysel emeklilik erken çıkış hesaplama

Sistemde 10 yıllık süreyi doldurmadan çıkış yaptığınızda hem ödemiş olduğunuz katkı paylarından hem de devlet katkı payından kesinti yapılarak tarafınıza iade sağlanır. Biriken paranın tamamı ödenmez. Bu yüzden yapmanız gereken sistemden çıkış kararınızı netleştirmeden önce çağrı merkezini arayarak ayrılmanız durumunda elinize net olarak ne kadar para geçeceğiniz hesaplatmak. Bu hesaplamanın ardından eğer iade tutarı mantıklı gelirse ayrılabilirsiniz.

Bireysel emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.