Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Nedir?

Günümüzde çiftçilik ve zirai işlerde faaliyet gösteren birçok vatandaşımız devlet tarafından desteklenme ve güvence altına alınmaktadır. ÇKS, Çiftçi Kayıt Sisteminin kısaltılmış adıdır. Vatandaşlarımıza yönelik olarak birçok avantajı içerisinde barındıran çiftçi kayıt sistemi son zamanlarda vatandaşlarımız tarafından oldukça merak edilen konulardan birisi haline gelmiştir. Sizlere bu yazımızda Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Nedir?

Çiftçilerimizin ve zirai işlerle uğraşan vatandaşlarımızın devlet üzerinden sağlım oldukları hibe desteklerinin denetimi, çeşitli yardım ve avantajlardan faydalanılması, bilinçli zirai işlemlerinin yapılması, proje oluşturulması, raporlama, düzenleme ve doğru analizlerin yapılabilmesi amacıyla oluşturulan sisteme Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) denilmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 16.04.2005 tarihinde resmi gazete üzerinden yayımlanan yönetmelikle zorunla hale getirilmiştir.

Çiftçi Kayıt Sistemi Faydaları Nelerdir?

Çiftçilerimizin devlet tarafından sağlanan hibe destek kredilerinin sorgulanması, doğru bir şekilde değerlendirilmesi, çeşitli yardımlardan yararlanabilmesi ve doğru analizin yapılabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi oldukça önemli bir yere sahiptir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen bu sistem Çiftçilerimizin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri veritabanında barındırmaktadır. Bu bilgiler uzman ve profesyonel olarak değerlendirilerek çiftçilerimizin daha iyi verim alabilmeleri ve doğru ve sağlam bir politika izlenmesi hususunda oldukça önem arz etmektedir.

Çiftçilerimiz bu bilgiler sayesinde yönlendirilerek hem daha iyi bir verim almaları hem de bilinçli zirai işlem yapılması Çiftçi Kayıt Sisteminin öncelikli amaçları arasında yer almaktadır. Ayrıca bu sistem sayesinde çiftçilerin denetimi devlet tarafından daha kolay bir hale getirilmiştir. Üreticilerimize birçok avantajı sunan bu sistem ayrıca Tarım ve Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli kredilerden kolaylıkla haberdar olabilmenizi sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra E-Devlet sistemi üzerinden Çiftçi Kayıt Sisteminde yer alan bilgilerinize kolaylıkla güncellemeniz de mümkündür.

Çiftçi Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi Kayıt Sistemine bulunmuş olduğunuz il ve ilçelerde yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri vasıtasıyla kayıt olabilmeniz mümkündür. Başvurunuz sırasında ilgili müdürlük tarafından sizlerden bazı bilgi ve belge istenilmektedir. Sunmuş olduğunuz bu bilgi ve belgelerin eksiksiz ve hatasız olmasına oldukça önem göstermeniz gerekmektedir. İlgili Müdürlük tarafından bu belgeler ve bilgiler kontrol edilerek başvurunuz değerlendirilmektedir. Başvurunuz olumlu olarak sonuçlandığında ise Çiftçi Kayıt Sistemine kaydınız yapılacaktır.

Çiftçi Kayıt Sistemi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bilindiği üzere devlet ya da özel sektör kurumları veya işletmeleri üzerinde yer alan başvuruların tümünde sizlerden bazı bilgi ve belgeler talep edilmektedir. Çiftçi Kayıt Sisteminden faydalanmak için ve başvuru sürecinde değerlendirilmek üzere sizlerden bazı bilgi ve belgeler talep edilmektedir. Sizler için Çiftçi Kayıt Sistemi İçin Gerekli Belgeleri listeledik;

İşte Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS için Gerekli Belgeler;

  • İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden Alınan Başvuru Dilekçesi
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı
  • Çiftçi Kayıt Formları
  • Ziraat Odasınca Verilen Çiftçi Belgesi
  • Tüzel Kişi Olmanız Durumunda Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri
  • Yetki Belgesi Almanız Durumunda Aslı ya da Onaylı Fotokopisi
  • Tarım Araziniz Birden Fazla Kişiye Ait İse Muvafakat Name (1)
  • Tarım Arazisi Eşiniz veya Çocuğunuz Üzerine Kayıtlı İse Muvafakat Name (2)
  • Tarım Arazisine Ait Tapu
  • Kiralık Olarak Kullanılan Bir Arazi Mevcut İse Kira Belgesi

Yukarıda belirtmiş olduğumuz belgelerin yanı sıra başvuru sürecinde sizlerden farklı bilgi ve belge de talep edilebilmektedir. Bunun için öncelikle başvuru yapacağınız kurum üzerinde emin etmeniz gereken bilgi ve belgeler ile ilgili evrakların ne olduğunu hakkında bilgi almanız sizlerin hem başvurunuzun hızlı bir şekilde gerçekleşmesine hem de zaman kaybını önlemeniz hususunda lehinize olacaktır.

Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Başvuru sürecinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmiş olduğunuz belgeler neticesinde olumlu olarak sonuç aldığınızda Çiftçi Kayıt Sistemine kaydınız yapılmış olacaktır. Bu kaydın sorgulanmasını başvurusunu yapmış olduğunuz il ya da ilçe müdürlükleri üzerinden yapabilmenizin mümkün olduğu gibi E-Devlet sistemi üzerinden de yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca başvuru sürecinde vermiş olduğunuz bilgi ya da belgeler de değişiklik olmanız halinde yine aynı yerler üzerinden güncelleme yapabilme olanağına da sahipsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.