Gayrimenkul Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli ? Eğer bir ev ya da arsa gibi taşınmaz mal alma niyetiniz varsa bu yazımızı dikkatlice okumalısınız.

Gayrimenkul alınırken bulunduğunuz bölgenin ilgili tapu müdürlüğüne gidilerek söz konusu gayrimenkul ile ilgili bilgilere ulaşılmalıdır. Çünkü alacağınız gayrimenkule ilgili bilgiler olmadan dolandırılmanız muhtemeldir.

Ev, Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

Gayrimenkul alımı yapmadan önce bir takım ön bilgileri devlet kurumlarından alabilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde doğru bir yatırım olup olmayacağını kara vermeniz daha kolay olacaktır. Sırası ile ön bilgi edinebileceğiniz devlet dairelerini ve alabileceğiniz bilgilere bir göz atalım.

Tapu müdürlüğünden öğrenebileceğiniz bilgiler;

  • Gayrimenkulün kime veya kimlere ait olduğu
  • Üzerinde herhangi bir banka ve kamu kuruluşuna ait haciz veya şerh olup olmadığı
  • Gayrimenkulün büyüklüğü

Alınacak olan gayrimenkulle ilgili olarak ikinci aşama belediyeye giderek bahse konu gayrimenkulle ilgili bilgiler alınmalıdır.

Belediyeden öğrenebileceğimiz bilgiler:

  • İmar durumu
  • Emlak vergisi temizlik vergisi gibi vergi borçlarının olup olmadığı

Gayrimenkul daire ise:

  • İskân ruhsatı (Yapı kullanma izni)
  • Kat irtifakı olup olmadığı
  • Yıkım kararı gibi bilgiler sorgulanmalıdır.

Belediyeden daire ile ilgili olarak binanın mimari elektrik gibi projeleri incelenerek bina üzerinde yapılan değişiklikler gözlenebilir.

Alınacak olan gayrimenkul daire ise ve o alanda gerçekleşmiş bir afet varsa bulunduğu alanın ilçe olması halinde kaymakamlık il olması halinde valiliğinden söz konusu daire ile ilgili oluşan hasarlarla ilgili bilgiler alınabilir. Bu unsur çok önemlidir. Çünkü yapının hasarının boyutuna göre oturulmaz raporu bile verilmiş olabilir.

Son aşama olarak gayrimenkulün tapu üzerindeki isimden alındığından emin olunmalı, gayrimenkul büyüklüğü ile tapu üzerindeki büyüklük karşılaştırılmalı ve yukarıda belirtilen olumsuz unsurlara dikkat edilmelidir.

Genel bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaların ardından en çok sorulan sorulara bir göz atalım.

Sıfır Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sıfır ev alırken dikkat edilmesi gereken en temel nokta kuşkusuz bulunduğu bölgedir. Almak istediğiniz evin otopark, yaşam alanlarına mesafesi, hastaneye olan uzaklığı, işinize olan uzaklığı ve en önemlisi ulaşım hatlarına olan yakınlığıdır.

Alacağınız evin yeri ve metre karesi kadar kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi de son derece önemlidir. Sıfır bir ev alıyorsanız hatalı işçilikten veya malzemeden kaynaklı sorunlarda yüklenici firma sorumludur. Yasalar kapsamında evinizde oluşabilecek yapısal bozukluklarda yüklenici firma evinizi tadile etmekle yükümlüdür.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz yapı kullanma izni olup olmadığı var ise projenin aslına uygun olup olmadığı karşılaştırılmalıdır. Yapı kullanım izni yok veya projeye uygun değil ise ileride elektrik, doğal gaz ve su gibi aboneliklerin yaptırılması sırasında size sorunlar yaratabilmektedir.

Sıfır ev alırken kredi çekmek ve ev sahibi olmak istiyorsanız, yukarıda yer verdiğimiz önerileri kontrol etmeniz kredi alma şansınızı artıracaktır. Son dönemlerde ev kredilerine yapılan faiz indirimi sayesinde istediğiniz evi daha kolay şartlar ile almanız mümkün. Konut kredisi çekmeden önce tüm bankaların güncel faiz oranlarını araştırmalı ve size en uygun ödeme şartlarını sağlayan bankaya başvurmanızı öneririz.

Ev Alırken Tapuda Nelere Dikkat Edilmeli

Ev alacak kişinin belirli vergi ve harçları ödemesi gerekmektedir. Ödenmesi gereken ücretleri tapu dairesi üzerinden öğrenerek yanlarında bulundurması gerekmektedir. Vergi ve harçlar belirli aralıklarla değiştiği için en doğru bilgiyi tapu dairesi üzerinden alabilirsiniz.

Alacağınız ev müteahhit yada toplu konut projesi yapan bir inşaat firması olabilir. Tapu üzerinde yer alan bilgileri alım satım işlemi yapmadan önce mutlak suretle kontrol edin. Tapu üzerinde yer alan mal sahibi, evin adresi ve evin kapı numarası bilgilerini kontrol edin.

İnşaatı devam eden bir ev alacaksanız mutlaka kat irtifakı olup olmadığını var ise detaylı olarak içeriğine göz atın. Önden kaparo ödemesi yapacaksanız, mutlaka satış protokolü yapmalısınız. Protokol üzerinde yer alan tüm maddeleri ve şartları dikkatlice okumadan imzalamayın.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.