İş Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşe alım süreçlerinin şüphesiz en önemlisi mülakatlardır. Dünya genelinde adayların sadece %47’si yeterli donanıma sahip olmadıkları için işe alınmamaktadır. Yani beklenen yetkinlikle ve deneyimle, sizinkiler arasında çok fark yoksa işe alınma şansınız oldukça yüksektir. Adaylar arasından nasıl sıyrılacaksınız, iş mülakatlarında dikkat edilmesi gerekenler neler önce bunlara dikkat etmek gerekir.

Mülakattan Önce Firmayı ve Görüşeceğiniz Kişiyi Araştırın

Sizinle mülakat yapacak kişi eğer insan kaynakları uzmanı ise sizi mutlaka önceden araştırmıştır. Siz de araştırmanızı yaparak hazırlıklı gidebilirsiniz. Özellikle fotoğrafına dikkat etmeye çalışın, görüşmeye gittiğinizde tanıyıp ismiyle hitap etmeniz sizi öne geçirecektir.

Kıyafetlerinize Özen Gösterin

Adayların yaklaşık %55’i kılık kıyafetten dolayı ret yemektedir. Aşırıya kaçmadan sadece görüşmeye önem verdiğinizi gösterecek şekilde giyinmeniz yeterli olacaktır. Fazla renkli, desenli kumaşlar, günlük kullanmadığınız abartılı takılar ve fazla parfüm tercih edilmemelidir.

Görüşme Saatinden Önce Orada Olun

Özellikle İstanbul gibi trafik problemi olan şehirlerde daha dikkatli olmalısınız. Trafiği hesaba katarak gecikme riskini en aza indirmelisiniz. Eğer görüşmeniz normal bir binadaysa 15 dakika, plazadaysa 20-25 dakika önce dış kapıdan girmiş olun.

Göz Temasını Atlamayın

Mülakat süresince zayıf el sıkışması ve göz teması kurmamak adayların şansını olumsuz etkilemektedir. İlk 90 saniyede oluşturacağınız izlenim işe alımlarda çok önemlidir. Özgüvenli ve iletişime açık bir tavır sergileyin.

Sorulara Net Cevap Verin

Sorulara ne uzun ne kısa cevap vermekten kaçının. Kestirip atmayın veya gereksiz detaylarda boğulmayın. Mümkün olduğu kadar net ve yeterli cevap vermeye çalışın. Ortalama bir mülakat süresi 20-25 dakikadır. Girmeden önce kendinizi 20 dakikaya ayarlayın ve acele etmekten kaçının. Süreyi uzatmak ise mülakatı yapan kişinin inisiyatifindedir.

Eski İş Yerinizi Kötülemeyin

Daha önce çalıştığınız yerlerde haksızlıklara maruz kalmış olabilirsiniz fakat asla eski iş yerinizi veya yöneticilerinizi kötülemeyin. Bu oldukça kötü bir izlenim bırakacaktır.

Bunların dışında mülakatta heyecanlanmamaya, sinirlenmemeye ve ukalalık yapmamaya dikkat edin. Sakinliğinizi ve soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Ve soru sormaktan çekinmeyin.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.