İşsizlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

İşten çıkan çalışanların en büyük güvencelerinden birisi de işsizlik maaşıdır. İşsizlik maaşı için müracaat yapanların en fazlaca merak ettikleri konuların başlangıcında ne kadar işsizlik maaşı alacakları ve ne kadar süre ile alacakları mevzusu gelmektedir ve bu mevzuda sayfamızdan da yoğun olarak sorular gelmektedir.

İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır, işsizlik maaşı hesaplama kaç ay alınır v.s. şeklinde mevzularda bilgi sahibi olabilir ve kafanıza takılan sorularınızı yorum olarak bizlere sorabilirsiniz.

İşsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır ?

İşsizlik maaşı hesaplama formülü aslına bakarsak fazlaca kolay. Hesaplama yapılırken işten ayrıldığınız tarihten önceki son 4 aylık toplam brüt kazancınız gene işten çıkış tarihindeki son 4 aylık toplam prim gün sayısına bölünüyor. Çıkan meblağ 30 ile çarpılıyor ( Aylık maaş hesabı için). Bulunan sonucun %40’ı ise aylık alabileceğiniz işsizlik maaşı tutarını veriyor.

Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan ince bir nokta var. Alınabilecek en yüksek işsizlik maaşı maaş bağlanma tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin %80’ini geçemiyor. Mesela 2018 senesinde brüt asgari ücret 2029,50 TL olduğundan aylık olarak alınabilecek en yüksek işsizlik maaşı %80’i olan 1623,60 TL yi geçemiyor.

işsizlik maaşı hesaplama örneği

Recep 15 Ekim 2018 tarihinde işten çıkarılmıştır. Ekim ayından önceki son 4 aylık brüt kazanç ve gün toplamı aşağıdaki gibidir;

  • 2018 Eylül brüt kazanç 2400,00 TL toplam gün sayısı 30
  • 2018 Ağustos brüt kazanç 2210,00 TL toplam gün sayısı 27
  • 2018 Temmuz brüt kazanç 2612,00 TL toplam gün sayısı 30
  • 2018 Haziran brüt kazanç 3400 TL toplam gün sayısı 29

Son 4 aylık toplam brüt kazanç 10622 TL iken toplam gün sayısı ise 116. Buna nazaran Recep’in alabileceği işsizlik maaşı aylık olarak 10622/116×30 x%40= 1098,00 TL olacaktır.

İşsizlik maaşı hesaplama e-Devlet sisteminden yapılır mı?

İşsizlik maaşı hesaplama e-Devlet sisteminden yapılamamaktadır. Bir tek maaş bağlandıktan sonrasında işsizlik maaşı sorgulaması yaparak ne kadar maaş bağlandığı mevzusunda data sahibi olabilirsiniz.

Askerlik sonrası işsizlik maaşı hesaplaması nasıl yapılır?

Askerden sonrasında işsizlik maaşı hesaplaması hep kafa karışıklığı yaratan konulardan birisi olmuştur. İşten çıkar çıkmaz askere gittiyseniz askerlik dönüşünden sonrasında işsizlik maaşına başvurabilir ve maaş alabilirsiniz. Bu durumda geriye dönük işsizlik maaşı hesaplaması yapılır ve son olarak çıkış aldığınız tarihten önceki brüt kazancınız esas alınarak hesaplama yapılır. Askerlik dönüşü işsizlik maaşı alma hesaplamasını yukarıdaki program aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır hesaplaması nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı alabileceğiniz süre işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıl içindeki prim gününe nazaran belirleniyor. Buna nazaran işten çıktığınız tarihten önceki son 3 yıl içinde;

  • Minimum 600 gün sigortanız var ise 6 ay (180 gün süre),
  • Minimum 900 gün var ise 8 ay (240 gün süre),
  • Minimum 1080 gün var ise 10 ay (300 gün)

işsizlik maaşı alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı hesaplama brüt maaştan mı yapılır ?

İşsizlik maaşı hesaplama iyi mi olur brütten mi yapılır netten mi sorusu bu ara çoğunlukla sorulmakta. Primleri asgari ücret üstünde yatanlar ile asgari ücretlinin işsizlik maaşı hesaplaması brüt maaş üstünden yapılıyor. Net maaş üstünden değil.

İşsizlik maaşı alabilir miyim hesaplama

Maaştan yararlanabilmeniz için işten kendi isteğiniz ve kusurunuz haricinde bir SGK işten çıkış kodu ile çıkışınızın verilmiş olması gerekiyor. Ek olarak işten çıktığınız tarihten önceki son 3 yıl içinde minimum 600 gün olması ve bunun yanında da son 4 ay kesintisiz çalışmış olmanız gerekiyor. Rapor süreleri kesinti olarak değerlendirilmiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.