İstifa İhbar Süresi 2020

Günümüzde pek çok işçi çalışmış olduğu iş yerinde istediği şartları bulamamakta ya da daha güzel ver avantajlı iş olanaklarına sahip bir iş bulduğunda istifa sürecini düşünmeye başlamaktadır. İstifa hususu ile ilgili olarak işçilerin birçok hakkı bulunmaktadır. İstifa süreci başlatılmadan önce mutlaka bu hakların öğrenilmesi gerekmektedir. Bu haklar sizlerin lehine olan ve İstifa sonrasında birçok avantajı içerisinde barındıran haklardır. Sizlere bu yazımızda 2020 yılı İstifa İhbar Süresinden bahsedeceğiz.

İş yerinden duyduğu rahatsızlık ve eksik çalışma koşulları neticesinde çalışan işçiler veya mevcut durumda çalışmış olduğu işten daha iyi ve avantajlı bir iş bulan işçiler istifa sürecini başlatmaktadır fakat pek çok kişi bu süreçte sahip olduğu hakları bilmemektedir. İşveren olarak adlandırılan çalışmış olduğunuz kurum iş sözleşmesi gereğince ödemesi gereken tutarlar söz konusudur. Fakat işveren bu tutarlarda bazı yanlışlar ve hatalar yapabilmektedir. Sizlerde istifa etmeyi düşünüyor iseniz bazı hususlara dikkat etmeniz sizlere avantaj sağlayacaktır. İstifa sürecinde belirli haklardan faydalanabilmeniz içinde belirli şartları taşımanız gerekmektedir.

İstifa Eden Çalışanın Hakları 20

İlk olarak belirtmek gerekir ki çalışan işçi ahlak ve iyi niyet kuralları dışında davranışta bulunuyor ve işten ayrılıyorsa işverenden herhangi bir talepte bulunamaz. Bunun en büyük nedeni ise iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebepler gösterilerek feshi edilmiş olmasıdır. İşveren lehine olan iş akdinin feshini detaylandırmak gerekirse yüz kızartıcı suçlar ya da haksız sebepler ile işinizden ayrılmış iseniz işverenden herhangi bir hak talebinde bulunamamaktasınız fakat bunlar haricinde işinizden ayrılmış iseniz başta yıllık izin paranız olmak üzere birçok haktan yararlanabilmektesiniz. Sizler için İstifa Eden Haklarını listeledik.

İstifa Eden Hakları

Yıllık İzin Ücreti: İstifa sürecinde, İşçiler çalışmış oldukları kurumlarda yıllık izinlerini kullanamamış iseler işveren bu izinlerin ücretini ödemek durumundadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus izinlerin ilgili tarih itibariyle hak edilmiş olmasıdır. Bunların yanı sıra çalışmış olduğu kurumdan istifa eden işçi fazla çalışma, tatil günleri ve ulusal bayram izinlerinde de mevcut olarak çalışmış ise bu ücretler üzerinde de talepte bulunabilmektedir.

İstifa Eden Tazminatı: İşçi çalışmış olduğu mevcut işinden haklı sebepler göstererek ayrılırsa kıdem tazminatı talebinde bulunabilmektedir. Fakat ihbar tazminatı hakkından yararlanamamaktadır. İşçinin bir dezavantajı olarak işvereniğn talebi üzerine ihbar süresi boyunca çalışması gerekmektedir. Bunu detaylandırmak gerekirse bugün istifa ediyorum diyen işçi aynı gün içerisinde görevinden ayrılamamaktadır.  Yine aynı şekilde işverenin kovması durumunda da ihbar süresi kadar ödeme yapılması gerekmektedir.

Haklı İstifa Sebepleri 2020

İstifa haklarından yararlanmak istiyorsanız öncelikle belirli şartların sağlanması ya da taşınması gerekmektedir. Kadın işçiler çalışmış oldukları iş yerinde 1 yıl boyunca çalıştıklarında erkek işçiler ise askerlik öncesi istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatından faydalanabilmektedirler. Bunların yanı sıra haklı sebeplerle iş akdi fesh edilen işçilerde kıdem tazminatı talebinde bulunabilmektedirler. Sizler için haklı istifa sebeplerini listeledik.

Haklı İstifa Sebepleri

  • Maaş, Mesai ve Prim Ücretlerinin Ödenmemesi
  • Haftalık Tatilin Bulunmaması
  • İşçinin Bilgisi Dışında SGK’ya Giriş ve Çıkış İşlemi Yapılması
  • Sigorta Girişinin SGK’ya Geç Bildirilmesi
  • İşveren Tarafından Mobinge Maruz Kalmak

Yukarıda belirtilen sebepler işçilerin haklı bulunarak ilgili kanun ve yasalar gereği istifa haklarından yararlanabilmelerini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yüz kızartıcı suç işleyen ve ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal eden işçiler bu haklardan yararlanamamaktadır.

2020 İstifa İhbar Süresi

İşçi, işveren şirkete ya da kuruma istifasını sunduktan sonra mevcut kıdemine göre ihbar sürecinde çalışmak zorundadır. Fakat bu durumu işveren ile kendiniz aranızda halletmeniz de mümkündür. Eğer işveren tarafından ihbar sürecinin beklenilmesi söylenirse belirli sürelerde çalışmanız gerekmektedir şayet işveren ihbar sürecini değerlendirmez ve çalışmanız gerek yok derse işyerinizden ve işinizden hemen ayrılmanız mümkündür. Sizler için 2020 yılı İstifa İhbar Süresini listeledik.

2020 Yılı İstifa İhbar Süresi;

  • 6 Aylık süreden daha az çalışanlar için; 2 Hafta
  • 6 Aydan 1,5 yıla kadar çalışanlar için; 4 Hafta
  • 1,5 Yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için; 6 Hafta
  •  3 Yıldan fazla çalışanlar için; 8 Hafta

Aklınıza takılan soruları bize yorum olarak göndermekten çekinmeyin.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.