Hayat Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar ?

Hayat sigortası kredi çekenlerden zorunlu olarak alınan sigorta türlerinden birisidir. Bankalar ihtiyaç sahiplerine kredi kullandırırken, talep edilen kredinin özelliklerine göre farklı sigorta sözleşmelerinin yapılmasını mutlaka istemektedir.

Normal bir ihtiyaç kredisinde sadece hayat sigortası yeterli olurken, konut kredisi çektiğinizde ise konut kredisi ve DASK sigortalarını da yaptırmanız gerekiyor. Aksi takdirde bu kredileri çekmenize izin verilmiyor. Bu sigorta masrafları nedeniyle çekeceğiniz krediye geri ödeyeceğiniz miktar da artar. Ödenecek dosya masrafı, faiz ve komisyon gibi giderlere kaçınılmaz olarak bir de poliçe primi eklenmektedir.

Kredi çekerken yapılan sigortalar

İstisnasız bütün tüketici kredilerinde, kredi kullandırımı sırasında yaptırılması istenen sigorta, hayat sigortasıdır. Hayat sigortası krediyi veren banka açısından bir ödeme garantisi sayılır. Çünkü kredi kullanan kişinin yaşamını kaybetmesi durumunda kredinin kalan borcu sigorta poliçesi ile kapatılacaktır. Poliçe tutarından bir miktar geriye kalırsa, kalan bu tutar kanuni mirasçılarının olacaktır.

Konut kredilerinde öncelikle DASK, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaptırılması gerekmektedir. Binanın bir deprem ile ya da depremin neden olacağı yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi tehlikeler yüzünden uğrayacağı zararlar bu sigorta poliçesi ile karşılanır. Ayrıca bankalar kredi kullandırımı sırasında konut sigortası ve hayat sigortasının da yaptırılmış olmasını aramaktadır.

Bankalar, taşıt kredilerinde de yine zorunlu trafik sigortası yanında kasko ve hayat sigortalarının yaptırılmış olmasını aramaktadır.

Kısaca bankalar başvurulan kredinin türüne bağlı olarak farklı sigortaların yaptırılmış olmasını istemektedir. Neticede bu sigorta poliçelerinin ortak faydası, bankaların verdikleri kredinin geri dönüşünü garanti altına almaktır.

Kredi çekerken yapılan sigorta ne işe yarar ?

Bankalar hayat sigortasını, verdikleri krediyi güvenceye almak için istemektedir. Ancak burada önemli bir nokta var. Sigorta şirketleri bu tür poliçeleri düzenlerken kaza ile ölüm hali için güvence vermektedir. Yani kaza dışında bir ölüm gerçekleşirse, yani bilinen kalp, damar ve şeker hastalıkları yüzünden bir ölüm gerçekleşirse, genelde bu tür poliçeler için sigorta şirketleri tazminat ödemekten kaçınırlar. Bu durumda krediyi kullanan kişinin mirasçıları kredi borcunu ödemek durumunda kalırlar. Bankalar en azından kaza sonucu ölüm halinde kredinin kalan borcunu sigorta şirketinden talep ederler.

Kısaca bankalar hayat sigortası isterken verdikleri kredinin geri dönüşünü güvenceye almış olmaktadır.

Hayat sigortası zorunlu mudur ?

Tüm kredi türlerinde hayat sigortası kanuni zorunluluktur. Biz aslında duruma zorunluluktan ziyade gereklilik olarak bakıyoruz. Kredi çekerken hayat sigortası 1 yıllığına yapılır. Poliçe sona erdikten sonra bankanıza başvurarak uzatmanızı öneriyoruz.

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mudur ?

Tüm kredilerde olduğu gibi konut kredilerinde de hayat sigortası zorunludur. Aslında bunu bir zorunluluk olarak görmemek gerek. Bu bir gerekliliktir. Zira kredi çeken kişinin Allah korusun vefatı durumunda şayet sigorta yoksa kredi borçları geride kalanlara kalır. Bunu önlemek adına konut kredisi çekilirken 1 yıllığına yapılan hayat sigortası poliçesini bittiğinde uzatmanızı öneririz.

Deprem sigortası zorunlu mudur ?

Konut alımında tapunun devri için deprem sigortasının yapılması kanunen zorunludur. Deprem sigortası poliçesi kesilmezse tapu devri gerçekleştirilemez.

İhtiyaç kredisinde hayat sigortası zorunlu mu ?

İhtiyaç kredisinin vadesi ne olursa olsun hayat sigortası zorunludur. Krediyi vadesi gelmeden kapatmanız durumunda iadesini alabilirsiniz.

Kredi sigorta bedeli ne kadar ?

Hayat sigortası primleri hesaplanırken, kredinin miktarı, kredi kullanan kişinin yaşı, cinsiyeti ve o andaki sağlık durumu önemli parametrelerdir. Bu kriterler baz alınarak hesaplanacak poliçe primi de farklı çıkar. Ayrıca sigorta şirketinin piyasa yapıcı etkisi, rekabet gücü ve mali gücü de poliçe primlerinde etkilidir.

Bunun yanında kredi kullanan kişinin beyan ettiği hastalıklar varsa, bunlar da primin yükselmesine neden olur. Bu çerçevede ortalama olarak bakılacak olursa, ihtiyaç kredileri için ortalama yıllık poliçe primi 100 TL, konut kredileri için 500 TL, taşıt kredileri için de 300 TL civarında olacağı söylenebilir. Yine tekrar edelim ki bu fiyatlar sigorta şirketlerine göre farklıdır ve yıllık bazdadır. Çünkü üç yıl vadeli alınan bir ihtiyaç kredisinde hayat sigortası poliçesi her yıl yenilenmek zorundadır.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.