Sıfır mı İkinci El mi Araba Almalı?

Neredeyse her ailenin kendine ait bir otomobile sahip olma isteği tabii ki normal karşılanmalı, ancak bunun ikinci el olarak mı alınacağı yoksa sıfır otomobil mi tercih edileceği sorusu da akılları kurcalamaya devam ediyor.

Dolayısıyla biz de sıfır mı ikinci el mi araba almalı sorusunu kendinize sorarken, hangi beklentiler içerisinde olmanız gerektiğine dair küçük bir değerlendirme yapmaya çalıştık. Sizlere sorunuzun direkt cevabını vermek yerine, kendi kendinizin daha kolay cevaplaması için bir kaç bilgi vereceğiz.

Yakıt Tüketimi Önemli mi?

Sıfır otomobillerin en son teknoloji ile üretildikleri ancak eski modellerin geçmiş senelerin teknolojisiyle çalıştıkları bir gerçek. Bu durum ise yakıt tüketiminde zaman zaman ciddi değişimlere sebep olabiliyor. Son teknoloji araçların her zaman daha düşük yakıt tüketme eğilimlerinin olması, sizi sıfır almaya yönlendirebilir. Her ne kadar sıfır otomobiller genelde daha pahalı olsalar da, her ay 1000 km ve üzeri seyahatte bulunanlar düşük bir yakıt tüketimi ile bu farkı bir kaç senede kolayca çıkarabilirler.

Hangi Sınıfta Olmalı?

Sıfır bir C sınıfı otomobil ile bir kaç yıllık bir D sınıfı otomobil muhtemelen birbirine yakın fiyatlarda olacaktır. Aynısı elbette A, B, E gibi diğer sınıflar için de geçerli. Herhangi bir sınıftaki otomobilin sıfırı, genellikle bir üst sınıfın ikinci el otomobili ile yakın fiyatlarda oluyor. Sınıf yükseldikçe araçlardaki yol tutuş, konfor, elektronik lüksler ve üretim kalitesi gibi konuların daha iyiye gittiğini dikkate alırsak, araçtan beklentisi çok yüksek olanların ikinci el ama daha üst sınıf otomobil almalarının gerekliliği ortaya çıkar.

Performans Ne Derecede Önemli?

Son senelerde otomobil motorlarının küçülme ve daha ekonomik olma eğilimine girmeleri, maalesef büyük hacimli performans otomobillerinin ortadan kaybolmasına neden oldu. Dolayısıyla 10 yaşında ancak büyük motorlu bir otomobil, sizi performans anlamında yepyeni bir otomobilden daha çok memnun edebilir. Ayrıca senesinden dolayı düşük vergi dilimine girmesi de büyük motorun getirdiği vergi zorluklarından sizi kurtarabilir. Şimdilerde 1.2, 1.4 litre hacimli motorlar popüler olsalar da, 10 yaş civarı otomobillerde 2.0 ve 2.5 litrelere kadar araçlar bulmanın mümkün olduğunu belirtmek lazım.

Bakım Masrafları

Sıfır araçlar her ne kadar ikinci ellere göre çok daha az arıza çıkarıp daha az sanayiye götürseler de, ilk 3 sene boyunca garantinin bozulmaması için tüm bakımları yetkili serviste yaptırmanız gerekeceğini, herhangi bir sorunda da yine yetkili servisin yüksek ücretlerini çekmeniz gerekeceğini unutmayın. Halbuki 3 yaşını aşmış otomobillerde böyle bir dert kalmıyor ve sanayilerdeki ustaların daha uygun fiyatlarından yararlanabiliyorsunuz.

Ne Kadar Kullanacaksınız?

Eğer bir otomobil alayım ve onu on sene kullanayım düşüncesindeyseniz, tabii ki sıfır almanız çok daha mantıklı. Zira 5-10 yaşında bir araç, 10 senelik kullanım sonrasında 20 yaşında olacaktır ve bu pek de istenen bir şey değil. Çünkü 20 yaşındaki araç o günün kullanım koşullarında biraz fazla eski kalacaktır ve standartları karşılamakta zorlanacaktır. Araçların kullanım ömürlerinin de genelde 10 seneyle sınırlı olduğunu unutmamak lazım.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.