Yıllık İzin Hesaplama 2020

Yıllık izin, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işçilere karşı yasal olarak verilen haklardan birisidir. Yıllık izin kanunun yolu ile korunmakta olup işveren tarafından işçiden alınması mümkün olmayan bir haktır. Yıllık izinler, işçilerin fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerin giderilmesini hedeflemektedir. Yıllık izin süreleri ve detayları Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nde açıkça anlatılmıştır.

Yıllık İzin Nasıl Hesaplanır ?

Yıllık izinler kamu personelleri için öğretmenler istisna olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda özel sektör işçileri içinse 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir. Yıllık izin hesaplamaları kamu ve özel sektör için çalışılan yıla bağlıdır. Kamu da 1 yıl üzeri çalışan personel 20 gün yıllık izne sahip olurken özel sektör işçilerinde bu süre ile 14 günlük yıllık izin hak edilmektedir. Bunun yanı sıra kamu da 10 yıl üzeri hizmet veren personel 30 günlük yıllık izne sahipken 5 ile 15 yıl arası çalışan işçiler 20 günlük yıllık izne sahiptir.

Memurların Yıllık İzin Hakları

657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi olan tüm kamu personelinin öğretmenler istisna olmak üzere hizmetlerine göre 1 yılı tamamladıklarında 20 gün izin hakkı ve 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için ise 30 gün izin hakkı tanınmıştır.

Bu hak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 102. Maddesi ile birlikte dayanak altına alınmıştır. Bu düzenleme ile birlikte kamu personelinin kullanacağı yıllık izinler amirin uygun bulduğu zamanda toptan ya da ihtiyaca göre parça parça kullanılabilmektedir. İki yılın izni bir arada verilebilmektedir. Öğretmenlere ise hastalık ve diğer mazeretleri dışında ayrıca yıllık izin verilmez.

Özel Sektör Yıllık İzin Hakkı

4857 sayılı İş Kanunu’nun 53 maddesi gereği işçiler, işverenler tarafından işe başlatıldığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıllık hizmetlerini tamamladıklarında yıllık izin hakkına sahip olmaktadır. Anayasal bir hak olan bu yıllık izin 1 yıl ile 5 yıl dahil olmak üzere bu yıllar arasında çalışmış olan işçilere 14 gün, beş yıldan fazla 15 yıldan az çalışmış olanlara ise 20 gün yıllık izin hakkı tanımaktadır.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Yasin Ertem

    31 aralık pazartesi resmi tatil olacak mı?

    1. Editör

      1 Ocak resmi tatil olarak belirlenmiştir. 31 Aralık Pazartesi günü resmi tatil kapsamında değildir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.