Erken Yaşta Emekli Nasıl Olunur?

Erken yaşta emekli nasıl olunur sorusu herkesin ortak sorularından birisidir. Son zamanlarda herkes erken emeklilik onaylandı mı sorusunu sormakta ve Cumhurbaşkanından erken emeklilik müjdesi beklemekte. Emeklilikte yaşa takılanlar emeklilik yaşının erkene çekilmesi ve yaşa takılanlar ile ilgili yasal düzenlemenin çıkmasını beklemekte. Peki yasa çıkacak mı, erken emeklilik yasası son dakika haberleri ve tüm gelişmeleri sayfamızda bulabilirsiniz. 

Erken emeklilik şartları nelerdir ?  

Erken emeklilik için gerekli 3 şartı şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısının düşürülmesi,
  • Yaş şartının düşürülmesi,
  • Sigortalılık süresinin düşürülmesi.

Normal şartlarda emekli olabilmek için yukarıda aranan 3 şart gereklidir. Bu 3 şartın esnetilmesi ve şartların aşağı çekilmesi tabi ki erken emeklilik imkanı sağlayacaktır. EYT yani emeklilikte yaşa takılanlarda ise durum daha farklı. Bu kişiler emeklilik için yaş dışındaki prim günü ve sigorta süresini sağlamış olan kişiler. Yasal düzenleme çıkarsa 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan ve gerekli sigorta süresi ile prim gün sayısı süresi şartını sağlayanlar erken emekli olabilecekler.

Erken emelilik için bir diğer yol ise en az %40 ya da üzerinde engel raporu olmasıdır. Eğer en az %40 üzeri engel raporunuz varsa aşağıda belirtilen diğer şartları da sağlamanız halinde erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ?

Peki erken emeklilik son dakika haberlerinde neler var ? Yaşa takılan binlerce kişi gözlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’dan gelecek olan müjde erken emeklilik düzenlemesine çevirdi. Henüz bu konuda atılmış somut bir adım yok ancak ilerleyen süreçte eyt erken emeklilik yasal düzenlemesinin gelmesini bekliyoruz. Erken emeklilik haberleri ve Erken emeklilik son durum hakkındaki gelişmeler için sayfamızı takip etmenizi öneririz. 

Erken emeklilik yaşa takılanları nasıl etkileyecek ?

Erken emeklilik yasal düzenlemesi çıkması durumunda;

  • 08.09.1999 tarihinden önce ssk, bağkur, emekli sandığı ya da diğer herhangi bir kapsamda ilk defa sigorta başlangıcı olup ssk kapsamında en az 3600 günü tamamlayan,
  • Emeklilikte gerekli olan yaş dışındaki sigorta süresi ve prim gün sayısı şartlarını sağlayanlar erken emeklilik hakkından yararlanabilecektir.

40 raporla erken emeklilik hakkından kimler yararlanabilir ?

Gelelim %40 rapor ile nasıl emekli olabileceğinize. Eğer ilk defa sigorta, bağkur ya da herhangi bir kapsamda sigorta başlangıç tarihinden sonra;

  • Çalışma gücünüzü en az %60 ya da üzerinde kaybettiyseniz,
  • En az 1800 prim gününüz varsa,
  • 10 yıldan beri sigortalı iseniz,

Malulen emeklilik hakkından yararlanarak yaş beklemeden erkenden emekli olabilirsiniz. Ancak doğuştan ya da ilk defa sigorta primi ödenme tarihinden önce başlayan bir hastalık durumu varsa bu durumda;

  • En az %60 ya da üzerinde rapor varsa 15 yıldan beri sigortalı olmanız ve en az 3960 prim gün şartıno sağlamanız,
  • %50-59 arasında raporunuz varsa en az 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 prim gün şartını sağlamanız,
  • %40-49 arasında raporunuz varsa en az 18 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4680 prim gün şartını sağlamanız durumunda yine yaş beklemeden erkenden emekli olursunuz.

Ne zaman emekli olabilirim ?

Son dakika erken emeklilik haberleri konusunda bilgi vermeye çalıştık. Peki yasal düzenleme çıkmazsa ne zaman emekli olacaksınız. Maalesef yeni yasada emeklilik şartları zorlaştı. Yeni yasal düzenlemelere göre ilk olarak 01 Mayıs 2008 tarihinden sonra herhangi bir kapsamda sigorta başlangıcı olan kadınlar;

  • Bağkur ve emekli sandığından 9000 gün 58 yaşla, ssk kapsamında ise 7200 gün 60 yaşla emekli olabilmekte.
  • Erkekler ise bağkurdan ve memurluktan 9000 gün 60 yaş ile, sskdan ise 7200 gün ve 60 yaş ile emekli olma hakkından yararlanabilecekler.
  • Belirtilen bu yaş şartı 9000 günü ve ya 7200 günü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlayanlar için geçerlidir.

Yararlı bilgiler;

Merak ettiğiniz tüm soruları bize yorum olarak gönderebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.