GSS Nedir, Gss Nasıl İptal Edilir ?

GSS nedir ? 1 Ocak 2012 tarihinde sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Genel Sağlık Sigortası yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Kamuoyunda sık sık GSS ile ilgili haberlerin yer alması, GSS hakkında fikir sahibi olmayan pek çok vatandaşın çıkabilecek borç nedeni ile telaşa düşmesine yol açmıştır.

Yazımızda GSS ile ilgili detaylara yer vererek merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

Gss nedir kimler yaptırmalı ?

Sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşların sisteme alınması amacıyla yapılan düzenleme ile hayatımız giren GSS kavramı, verilere göre milyonlarca vatandaşımızı kapsamaktadır. GSS nedir kimler yaptırmalı sorusuna birkaç istisna dışında genel bir cevap verilmesi gerekirse; 18 yaşını doldurmuş ve sigortası olmayan herkes GSS yaptırmalıdır.

Sigortalının çocukları lise ve dengi kurumlarda eğitim görüyorsa 20 yaşını geçtiğinde, yükseköğretim kurumlarında öğrenim görüyorsa 25 yaşını geçtiğinde GSS yaptırmak durumundadır. Kız çocukları istisna olarak tutulmuş olup bakmakla yükümlü bulunan kişiler arasında bulunması nedeni ile öğrenim görmemesi halinde bile GSS yaptırmak mecburiyetinde değildirler.

Genel sağlık sigortasında iki tip uygulama bulunmaktadır. Birincisi G1 gelir seviyesi yani aylık asgari ücretin brütünün %3’ü oranında prim ödenen sistem diğeri ise ücretsiz yeşil kart. Gelir testi başvurusu yapmadan GSS’li olmak isteyenler G1 gelir seviyesinden prim ödeyerek sağlıktan yararlanabilir. Ayrıca SGK tarafından sisteme otomatik olarak dahil edilenler de bu gelir seviyesinden dahil edilirler.

Sağlıktan ücretsiz yararlanmak istiyorsanız gelir testi başvurusu yapmanız ve başvurunuz sonucunda gelirinizin en az asgari ücretin 1/3’ünün altında belirlenmiş olması gerekmektedir. SGK yeşil kart başvurusu yaparak sağlıktan ücretsiz yararlanmak için hemen https://finanslayin.com/yesil-kart-nasil-cikarilir-2019/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Genel sağlık sigortası nasıl iptal edebilirim

Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler için zorunlu olan GSS iptalinin yapılabilmesi için kişilerin sigorta girişinin bulunması gerekmektedir. Sigorta girişi yapılan kişiler otomatikman sosyal güvence sahibi olacakları için herhangi bir işlem yapmadan sistemden otomatikman GSS iptal edilmektedir. Sıkça karşılaşılmasa da çalıştığım halde GSS borcu çıkıyor şikayetleri duyulabilmekte, bu durumla karşılaşanlar için SGK itiraz yolunu açık tutmaktadır. Çalıştığınız halde genel sağlık sigortası prim borcunuz çıkıyorsa nasıl iptal edebileceğiniz hakkında detaylar aşağıda verilecektir.

Çalıştığım halde gss borcu çıkıyor

Eğer sigortalı çalıştığınız ya da bağkurlu olduğunuz dönemlerde çıkarılan genel sağlık sigortası prim borcunuz varsa bunların tespitini yaptıktan sonra iptali için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe vermeniz gerekiyor. Dilekçeye istinaden GSS ile çakışan çalışma dönemleri varsa bunlar iptal edilir.

Gss prim borcu ödenmezse

Gelir testi yaptırdığı halde genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen pek çok kişi GSS borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtını aramaktadır. 60 günü aşan GSS prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaklardır. Hastanelere müracaat edildiğinde gerçekleştirilecek sağlık işlemleri ve ilaç alımları için para ödenmesi gerekecektir.

Sağlık hizmetlerinden faydalanılmamasının yanı sıra GSS borçlarından haciz gelir mi sorusuna yanıt olarak SGK’nın haciz yolu ile alacağını tahsil etme yetkisinin bulunduğunu belirtmekte fayda vardır.GSS prim borçları için her ne kadar şu anda icra takibi yapılmıyor olsa da ileride bu borçlar için de haciz uygulaması getirileceği düşünülmekte.

Genel sağlık sigortası ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.