Yurtdışı Emeklilik Borçlanması

Yurtdışı Borçlanması, vatandaşların yurt dışında geçirmiş oldukları süreler ile bu sürelerin karşılık bulduğu miktarda ödenmesi ve sosyal güvenlik kurumu bakımından inceleme ve değerlendirme yapılması anlamına gelmektedir. Ülkesine kesin dönüş yapan gurbetçi vatandaşlarımız yurt dışında bulundukları sürekli borçlanmak suretiyle emekli aylığına hak kazanabilmektedir. Sizlere bu yazımızda Yurtdışı Emeklilik Borçlanması hususunda bilgi aktaracağız.

Ülkemiz birçok ülke ile birlikte Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalamıştır. Bu yurtdışında bir müddet yaşamını sürdüren pek çok vatandaşımız için avantaj sağlamaktadır.  Günümüzde bu anlaşma imzalanmış olsun ya da olmasın birçok ülke gurbetçi vatandaşlarına yönelik olarak sosyal güvence açısından bazı avantajlar sunmaktadır. Ülkemizde bu ülkelere arasında yer almaktadır. Türk vatandaşı olarak yurt dışına çıkış izni almış ve Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlar yurt dışında geçirmiş oldukları hizmetler karşılığında ya da ev kadınlığı sürelerini ülkemizde yer alan Sosyal Güvenlik Yasası gereğince yaşlılık, malullük, emeklilik ve ölüm hallerinde Ülkemizde geçmiş hizmet yapılmış gibi öngörülüp değerlendirilerek borçlanmaktadırlar.

Yurtdışı Emeklilik Borçlanması Kapsamında Kalan Süreler Nelerdir?

Borçlanma kapsamı içerisinde yer alan süreler vatandaşlarımızın yurtdışında geçen sigortalı çalışma süreleri ve bu süreler arasında ya da bu sürelerin sonunda her birinde ayrı olmak üzere bir yıla kadar süre gelen işsizlik süreleri ve ev kadını olarak tamamlanan sürelerdir.

Yurtdışı Emeklilik Borçlanmasından Nasıl Yararlanılır?

Yurtdışı borçlanmasından yararlanabilmeniz için öncelikle belirli koşulların sağlanması ya da belirli şartların taşınması gerekmektedir. İlk olarak yurtdışı hizmet borçlanmalarında yararlanmanızı sağlayan neden borçlanma yapılmak istenilen zamanlarda ve borçlanma başvuru tarihleri arasında Türk vatandaşı olmanızdır. Bunda istisnai olarak doğum neticesinde Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerde dâhildir. Yurdışı borçlanmasından yararlanmak için ayrıca ev kadınlığında ya da bulunmuş olduğunuz hizmette geçirmiş olduğunuz sürelerin belgelendirilmesi ve yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.

Yurtdışı hizmet borçlanmalarından faydalanmak için Türk vatandaşı olmak koşulunda iki durumun yerine getirilmesi istenilmektedir. Bunlardan ilki borçlanılması istenilen sürelerde Tür Vatandaşı statüsünde yer almanız, ikincisi ise yurtdışında Türk vatandaşı olarak geçirmiş olduğunuz sürelerin başvuru tarihinizde yukarıda belitmiş olduğumuz istisnai durum haricinde Türk vatandaşı olmanızdır. Hem Türk vatandaşı olup hem de yabancı ülke vatandaşı olanlarda ise ilgili yasa gereğince Yurdışı Emeklilik Borçlanması başvurusu değerlendirilerek yararlanmaları sağlanabilmektedir.

Yurtdışı Emeklilik Borçlanması İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Her başvuruda olduğu gibi Yurt Dışı Emeklilik Borçlanması için de ilgili birimlere bazı bilgi ve belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. Yurtdışı Hizmet Borçlanması başvurusunda bulunmak istiyorsanız ilk olarak Yurtdışı Hizmet Borçlanması talep dilekçenizi doldurmanız gerekmektedir. Bu belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlükleri ya da resmi web adresi üzerinden temin edebilmeniz mümkündür.Bu belgenin yanı sıra yurtdışı hizmet borçlanmanıza dair yazılı dilekçenizi de hazırlayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu başvurunuz sırasında bazı belgeleri de yanınıza bulundurmanız gerekmektedir. Sizler için Yurtdışı Emeklilik Borçlanması İçin Gerekli Belgeleri listeledik;

Yurtdışı Emeklilik Borçlanması İçin Gerekli Belgeler;

  • Çalışılan ülkede bulunan sosyal sigorta merciinden alınacak Hizmet Cetveli ya da Sigorta Belgesi
  • Çalışılan ülkede bulunan hizmet belgesi ya da çalışılan sürelere dair vergi dairelerince düzenlenmiş evrak ile çalıştığınızı gösterir diğer resmi kuruluşlara ait hizmet belgeleri
  • Çalışılan sosyal güvenlik akdi bulunan ülkelerde hizmetinizi gösterir belge
  • Pasaport üzerinde yer alan çalışma izinlerine dair belge tercümesi
  • Ev kadınlarının Yurtdışı Emeklilik Borçlanmasından faydalanabilmeleri için Türk temsilcilikleri üzerinde bulunan ve tercümesi yapılmış ikametgâh belgesi

Yukarıda belirtmiş bulunduğumuz belgeler Yurtdışı Emeklilik Borçlanmasında genellikle talep edilen belgeler arasında yer almaktadır. Bu belgeleri ayrıntılı bir şekilde ilgili birimden sorulması sizlerin hem zaman kaybınızı önlemeniz hem de işlemlerinizin daha hızlı yürütülebilmesi adına oldukça önemlidir. Bundan dolayı başvuru yapmadan önce hazır edeceğiniz evrakları sormanızı tavsiye ederiz.

Yurtdışı Emeklilik Borçlanması Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen Yurtdışı Emeklilik Borçlanması tutarları her sene değişiklik göstermektedir. Yurtdışı Emeklilik Borçlanmalarında en düşük miktar 21.64 TL’dir. Bunun altında yer alan diğer miktarlarda borçlanma yapılabilmesi söz konusu değildir. Borçlanma yapılan tutar ise talebiniz gereği artırılabilmektedir. Yurtdışı Emeklilik Borçlanmasından faydalanmak isteyen kişiler ise günlük maksimum olarak 162,32 TL ödemektedirler. Emeklilik Maaşı ödenen miktar ile doğru orantılıdır. Yurtdışı Emeklilik Borçlanmanızı E-Devlet sistemi üzerinden sorgulamanız mümkündür.

Yurtdisi emeklilik ile ilgili tüm sorularınızı bize yorum olarak gönderebilirsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.